100 kilo!

Zonder het te weten met al dat gefotografeerde lekkers tikte het aan hoor. Uit een soort van bijgeloof eet ik het gefotografeerde eten niet. Nee, de chef maakt altijd wel twee dezelfde gerechten dus u begrijpt waar de kilo’s vandaan kwamen. Net zoals stoppen met roken in een dag het roer om en gestopt met al die lekkernijen. Nu geeft de schaal keurig 89 kilo aan, nog fors maar stukken beter.

Over culinaire fotografie gesproken. Hoe doe ik dat nou, hoe pak ik dat nu aan? Het is zo leuk om te doen mensen. Kicken als het resultaat daar is. Het verveelt nooit!

De grote bedrijven laten voedsel vaak namaken. Vreselijk duur en zeker niet van echt te onderscheiden maar dat is niet mijn markt. Juist werk ik graag voor de groep die minder geld te besteden heeft. Het mooiste is de samenwerking tussen de chef en mijzelf. Het gebeurt zomaar dat we een aantal uurtjes druk zijn aantrekkelijke foto’s te creëren. Foto’s die je laten watertanden. Nauwkeurig, de opmaak van de dish, het plezier en de kennis van de chef dat is wat een foto maakt. Secuur werk waarbij je rustig de dish opmaakt.

Allereerst de locatie, waar ga ik die foto maken? Wat wil de klant want tja daar hou ik ‘zeker rekening mee. Soms is de keuken ook een mooie locatie. Trouwens altijd een kick een kijkje in de keuken te nemen. De kok vertel ik van tevoren dat het bereiden pas echt kan beginnen als ik klaar met de set. Soms kiest een klant alleen voor het eten, anderen zien graag een tafel set-up erbij. Noem maar op er zijn vele mogelijkheden. Wat het ook wordt alles moet nieuw of zeker schoon zijn. Ik struin het hele restaurant af tot ik heb wat ik nodig heb. Nieuw bestek, servies want je staat versteld van veel krassen op borden.

Als gast let je daar niet zo op, een servet wat vaak gewassen is, tja als het maar schoon is. Als het eten maar smaakt. Chefs zijn vaak druk dus lukt het niet altijd rustig samen te werken. Efficiënt werken is een must.

Het licht is klaar en het feest kan beginnen. Het liefst zie ik eten wat net niet gaar is. Frisse kleuren. Water, olie, citroenzuur of zout het kan allemaal gebruikt worden zodat het er net iets aantrekkelijker uitziet. Het moet er smakelijk uitzien. Vaak probeer ik wel iets nieuws, is het niet een blad van een plant of een spiegel. Noem het spelen met licht.

Heeft u interesse in een fotosessie bij u in het restaurant? Een afspraak is snel gemaakt via mijn website maar u kunt mij ook even bellen.